ELY-keskuksen lausunto ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta, joka koskee Kaarinan Lakariin perustettavaa ylijäämämaan ja rakennusmateriaalien kierrätyspaikkaa.

Lausunto avautuu tästä linkistä: Lausunto

 

Destia Oy:n ympäristövaikutustenarviointiselostus Lakariin suunnitellusta YLIJÄÄMÄMAAN JA RAKENNUSMATERIAALIEN KIERRÄTYSPAIKKA:sta sekä asfaltointiasemasta luettavissa tästä linkistä. Tämä selonteko on jätetty Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. ELY-keskukselle voi ilmaista mielipinteensä asiasta 11.8.2014 mennessä osoitteeseen: Varsinais-Suomen ELY-keskuks os. Itsenäisyydenaukio 2, PL 523, 20101 Turku tai sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 Alla linkki valmiiseen lomakepohjaan jolla mielipiteen voi esittää.

Mielipidelomake (pdf)

Mielipidelomake (docx)

Selonteossa tarkasteltavat vaihtoehdot

VE 0: Nykytilanne

Nykytilanteessa alueella on voimassa Aluehallintoviraston Kaarinan kaupungille myöntämä ympäristölupa Lakarin maankaatopaikan toimintaan ja lopputilanteen järjestämiseen. Ylijäämämaan ja rakennusmateriaalien kierrätysaluetta ei vaihtoehdossa toteuteta.

HUOM! Tällä hetkellä voimassa on Kaarinan kaupungille alueen maisemointiin myönnetty ympäristölupa, jonka mukaan alue tulee maisemoida 31.12.2021 mennessä. Destian aloittaessa toiminnan Kaarina hakee jatkoaikaa jolloin maisemointi tehtäisiin Destian toimesta vuokara-ajana päätyttyttyä 2033 lopussa.

 VE 1: Ylijäämämaan ja rakennusmateriaalien vastaanotto ja jatkojalostus sekä asfalttiaseman toiminta Vaihtoehdossa 1 toiminta‐alueella vastaanotetaan ja jatkojalostetaan aineksia keskimäärin 220 000 tonnia vuodessa, kuitenkin enintään 720 000 tonnia vuodessa. Louheen, asfaltin ja betonin arvioitu keskimääräinen murskattava määrä on 155 000 tonnia vuodessa. Vastaanotettavat ja jalostettavat materiaalit ovat kalliolouhetta, soraa, puhdasta kaivumaata sekä purkubetonia, ‐asfalttia ja ‐tiiltä. Materiaalit jalostetaan toiminta‐alueella uudelleen käytettäviksi murskaamalla ja seulomalla. Alueelle ei oteta vastaan savimaita eikä pilaantuneita, tai pilaantuneiksi epäiltyjä, aineksia. Massoja alueelle läjitettäväksi saa jäädä koko toimintajakson aikana noin 80 000 m3 lähinnä maisemointia varten.

Vaihtoehdossa 1 alueella toimii ajoittain myös siirrettävä asfalttiasema, jonka vuosituotanto on 20 000–50 000 tonnia.

 Nyt olisi alueen asukkaidein aika toimia ja ilmaista mielipiteensä. Tämän mittakaavan suuruinen laitos tuo tulleessan haittavaikutuksia ja ongelmia joita ei voida vähätellä. Melu, liikenneongelmat, asfaltointiaseman tuottamat hajuhaitat, ilmasaasteet, pölyt jotka lisääntyy moninkertaisiksi nykytilaan verrattuna. Koska laitos pysyy alueella vuosia, vaikutukset kiinteistöjen arvoihin kannattaa huomioida - ei kukaan halua ostaa tonttia/taloa murskaamon vierestä.

 

OKY:n toimikunta

 

HEI!

Hiiskan- ja Teerimäen omakotiyhdistyksen vuosikokous pidetään Littoisten monitoimitalolla torstaina 27.2.2014 klo 18.

Kahvitarjoilu!

Tervetuloa kaikki mukaan!

T: Toimikunta